Bjørn Eidsvåg

About big

Siden oppstarten i 1971, har den folkekjære artisten Bjørn Eidsvåg skrevet seg grundig inn i norsk musikkhistorie.

Det at Bjørn er utdannet prest, og i sin tid arbeidet innen psykiatrien, har i stor grad påvirket låtene hans og hans evne til å formidle dem på. Gjennom hele karrieren har Bjørn stått på retten til å si hva man vil, uavhengig av livsynsbåser. Med sine tekster og sin musikk, har han et sterkt ønske om å kommunisere med publikummet sitt om alle aspekter ved det å være et tenkende menneske. Tro, tvil, kjærlighet og anger.

Det var med albumet Allemannsland (1993) at Bjørn Eidsvåg slo gjennom for fullt i Norge. Plata solgte raskt over 60 000 eksemplarer. Suksessen ble fulgt opp med Landet lenger bak (1995) som passerte 100 000 som den første av Bjørn Eidsvågs plater. Begge utgivelsene ble fulgt opp av landsomfattende turnéer med fulle hus og varme omtaler i pressen.

Bjørn Eidsvåg er fremdeles en av Norges mest mestselgende artister. Samtlige albumene hans etter 1996 har vært på toppen av salgslistene det året de har blitt utgitt. Suksessen nådde nye høyder med albumene Tålt og Rundt neste sving som begge solgte over 200 000 eksemplarer og toppet VG-listen i flere uker.

Noe av nøkkelen til Bjørns massive popularitet, kan tilskrives hans omfattende turnévirksomhet siden starten av karrieren. Fra 80-tallet og frem til i dag, har Bjørn spilt omlag 80 konserter hvert år i Norge og Danmark, og opparbeidet seg et svært dedikert publikum. Dette manifesterte seg med prosjektet Klassisk Bjørn Eidsvåg med Kringkastingsorkestret, som både ble årets mestselgende album her i landet, solgte ut Oslo Spektrum to år på rad, i tillegg til DNB arena i Stavanger, fire kvelder i Stavanger konserthus og to ganger Olavshallen i Trondheim.

Nysgjerrighet og åpenhet overfor andres musikalske uttrykk har gjort at Bjørn Eidsvåg har samarbeidet med en rekke kjente musikere og artister både i Norge, Sverige og Danmark.: Lisa Nilsson, Allan Olsen, Oscar Danielson, Sissel Kyrkjebø, Elvira Nikolaisen, Marit Larsen, VAMP, Åge Aleksandersen, Thomas Dybdahl, Morten Harket og Kurt Nilsen for å nevne noen.

Da Bjørn fylte 60 år fikk han sågar sitt eget hyllestalbum, Bauta, der en rekke artister hadde spilt inn sine egne versjoner av låtene hans.

Bjørn Eidsvåg har vært nominert til Spellemannsprisen 11 ganger, og har vunnet fire, henholdsvis for albumet Alt du vil ha og for duetten Mysteriet deg med Lisa Nilsson. I tillegg ble han kåret til Årets Spellemann 1997 og fikk Årets Hederspris i 2006. I 2010 mottok Bjørn Eidsvåg tekstforfatterfondets ærespris.

Eidsvåg har hatt eget tv-program på TV2, vært fast gjest i radiosuksessen Radioresepsjonen, og hatt eget radioprogram med Steinar Sagen på NRK P3.

Bjørn Eidsvågs er representert med flere sanger i ”Tillegg til Norsk Salmebok” som kom ut sommeren 1997. Han har også vært engasjert til musikalske oppdrag til land som Namibia, Sør Afrika, Guatemala, og jobbet som skribent i avisa ”Vårt land”.

Høsten 2016 inntok Bjørn Eidsvåg Det Norske Teatret med den egenskrevne forestillingen Etterlyst: Jesus, sammen med Svein Tindberg og regissør Erik Ulfsby. Forestillingen fikk fremragende kritikker i landets aviser etter premieren, og har vært en ubetinget publikumssuksess. Etterspørselen etter å få satt opp stykket på lokale scener var enorm, og høsten 2017 tok Eidsvåg med seg forestillingen til kulturhus og teatre rundt om i landet. Forestillingen inneholder flere nye sanger, i tillegg til Eidsvåg-klassikere og coverlåter. Etter hele 150 forestillinger og mer enn 90 000 solgte teaterbilletter er Eidsvåg klar for å innta konsertscenen igjen.

Bjørn Eidsvåg er engasjert i arbeidet med å fremme norsk populærmusikk, og har sittet i styret til NOPA, GRAMO, TONO og Norsk Artistforbund.